Undertiden er flere handelsplatforme for kryptovaluta desværre gået konkurs, og brugerne kunne melde deres indestående af kryptovaluta som et krav i konkursboet. Hvis du er en af de kreditorer, der står til at få udbetalt kryptovaluta, er denne artikel relevant for dig. Skattestyrelsen har nemlig i et ikke-offentliggjort bindende svar truffet afgørelse om dette spørgsmål.
Handelsplatforme som Mt. Gox og FTX gik konkurs i henholdsvis 2014 og 2022. Fælles for disse platforme var, at deres brugere havde opbevaret deres kryptovalutaer på platformene, og at disse kryptovalutaer indgik i konkursboernes konkursmasse.
Specifikt gælder det for brugerne på Mt. Gox, at disse mistede adgang til at disponere over deres bitcoins, og at der har været lange og usikre udsigter på tilbagebetalingen af disse. I disse dage oplever brugerne imidlertid, at de får udbetalt en mængde af deres bitcoins fra konkursboet. Spørgsmålet er herefter, om – og i givet fald hvordan – de udbetalte bitcoins er relevante for brugernes skattemæssige opgørelse.
Skattestyrelsen har for nyligt truffet afgørelse herom i et ikke-offentliggjort bindende svar. Konkret er spørgsmålet, om brugerne skal indtægtsføre deres udbetaling af bitcoins fra konkursboet. Skattestyrelsen vurderer, at dette ikke er tilfældet, og at udbetalingen således er skattefri.
I sin afgørelse lægger Skattestyrelsen særligt vægt på, at kravet mod konkursboet ikke er nogen pengefordring omfattet af kursgevinstloven, og at det i øvrigt var dokumenteret, at personen havde anmeldt kravet i konkursboet. Siden 2014, hvor Mt. Gox gik konkurs, er kursen på bitcoins steget med en multipel på ca. 100. Afgørelsen er derfor positiv for de kreditorer, der får udbetalt bitcoins i disse dage.
Det er herefter et selvstændigt spørgsmål, om fortjenester, der efterfølgende er realiseret på de udbetalte kryptovalutaer, er skattefri. Dette afhænger af, om kryptovalutaerne er anskaffet i spekulation, hvilket skal vurderes i den enkelte sag. Såfremt de erhvervede bitcoins blev købt i spekulation, i hvilket tilfælde der skal beskatning af forskellen mellem anskaffelsessummen og det realiserede beløb.
Har du spørgsmål til noget af ovenstående, er du velkommen til at kontakte advokat Payam Samarghandi på payam@samarlaw.dk eller 60793777.